Zoektocht in Brusselse rioleringen: “Wellicht elk jaar 5 kilogram goud en 70 kilogram zilver tussen slib”

Onderzoekers van de VUB en de ULB werken momenteel samen aan een opmerkelijk project. Ze bekijken of het mogelijk is om edelmetalen, zoals goud en zilver, te oogsten uit het slib van de rioolwaterzuiveringsinstallaties in Brussel. Het onderzoek loopt ondertussen al een half jaar, en één ding is zeker: er hoopt zich behoorlijk wat op in de Brusselse riolering.
Een groep universitaire onderzoekers spit momenteel uit hoe rendabel het zou zijn om zilver en goud te ontginnen in de Brusselse riolering. Want we staan er misschien niet echt bij stil, maar die edelmetalen komen wel degelijk via verschillende kanalen in ons afvalwater terecht.

De riolering: een kleine goudmijn?

Denk maar aan de momenten waarop we onze handen wassen zonder daarbij onze gouden sieraden uit te doen. Door de erosie van die juwelen spoelen we eigenlijk constant kleine deeltjes goud door de gootsteen. "Maar goud zit ook in bepaalde medicijnen tegen reuma," zegt VUB-onderzoekster Natacha Brion. "En zilver wordt regelmatig gebruikt als een middel om bacteriën te doden. In sportkledij zitten er vaak nanodeeltjes zilver, omdat die zweetgeuren bestrijden. Wanneer je die kledij wast, komt het zilver ook in het rioolwater terecht."

70 kilogram zilver per jaar

Momenteel proberen de onderzoekers in kaart te brengen hoe groot de potentiële buit zou kunnen zijn. Op een half jaar tijd hebben ze al een aantal stalen slib geanalyseerd. "Tot nu toe hebben we in die stalen 0.5 tot 1 gram goud gevonden per ton droog slib. De zilverconcentratie ligt zelfs 10 keer hoger: daarvan vinden we 5 tot 10 gram terug per ton slib." Afgaand op die eerste resultaten voorspelt Brion voor heel Brussel een behoorlijke buit: "Als we kijken naar de hoeveelheid slib in het hele gewest, dan verwachten we daar jaarlijks 5 kilogram goud en 70 kilogram zilver op te kunnen halen. Dat zijn toch geen verwaarloosbare hoeveelheden."

Stedelijke ontginning: een groen proces?

Volgens Brion is het belangrijk dat er ingezet wordt op onderzoek naar stedelijke ontginning. Want de natuurlijke ertsen worden steeds schaarser. "Er wordt geschat dat de ertsen die we nu traditioneel uit de mijnen halen binnen dit en 20 jaar uitgeput zullen zijn. Bovendien gaat de traditionele mijnbouw ook vaak ten koste van heel wat natuurgebied. We bekijken daarom of we niet kunnen inzetten op alternatieve ontginning."
Het onderzoek loopt nog tot eind februari 2022. De komende maanden zal het team onderzoeken of ze de edelmetalen op een milieubewuste manier uit het slib kunnen filteren om het daarna te recycleren. Bron
Call Now Button
×